Hoe de Hengelose politiek zichzelf voor de gek hield

Er ligt een plan voor de aanpak van de markt, waarvoor geen draagvlak bestaat. Toch wordt dit plan op 31 maart 2021 in Hengelo door de raad aangenomen. Waarom eigenlijk?

Daarvoor zijn een aantal redenen. De eerste is voor de hand liggend. Er ligt een plan dat niet al te veel weerstand op roept en er is geen ander plan voor handen. De Hengeloër heeft genoeg van de discussie over de markt. Het is tijd voor actie onder het motto: ”En nu doorpakken.” Daar kan ik me deels in vinden.

De tweede reden is echter verre van rationeel. Het merendeel van de raad maakt een denkfout. Hoewel het co-creatie proces ogenschijnlijk ordelijk en democratisch is verlopen denken ze dat hun achterban tevreden terugkijkt op een geslaagd experiment van burgerparticipatie. Het ‘pleasen’ van potentiële kiezers dus, want de schrik zat er goed in toen de ‘massale’ beweging Bos op het Plein met een hoop getoeter de constructie van het multifunctionele Hyschgebouw voorkwam. Achteraf bleek dat het maar om een paar honderd mensen ging en die gaan echt niet stemmen op partijen als Burgerbelangen, CDA, PvdA of VVD. De partijstrategen moesten zich nog maar eens flink achter de oren krabben. Het waren er echt maar een paar honderd. Eigenlijk best grappig dat de politiek zo te kakken werd gezet. En ja groen is belangrijk. Meer groen en bomen, maar dan in de hele stad graag.

Hoe werkt co-creatie en hoe betrouwbaar is dit eigenlijk? Het resultaat is in dit project niet getoetst wat betreft draagvlak. Dat terwijl in het co-creatie document op de website van de gemeente Hengelo de richtlijnen helder zijn. Leg het eindresultaat voor aan de deelnemers. Is niet gebeurd. Het advies van het onderzoek van de Radboud Universiteit gaat nog een stap verder. Je weet het pas als je het meet, na het houden van een onderzoek op basis van een voldoende groot aantal willekeurig geselecteerde inwoners. De burger heeft gewoon de neiging om te denken dat het wel goed zat met die inspraak. Echte democratie is het niet, het wordt door bestuurders bewust en onbewust overschat.

De stelling luidt dan ook: De gemiddelde zwijgende Hengeloër vindt een plantsoen op de markt niet echt nodig, maar spreek dat niet uit. De Hengeloër is het zat en heeft weinig op met de politiek. “En nu maar doorpakken.”

Zo is het en niet anders. Maar niet alleen de burgers zijn misleid door het proces, waarbij de actiegroep Bos op het Plein een enorme vinger in de pad had. Wat zullen ze lachen in hun vuistje, niet alleen kwam de Rode Wouw uit hun koker, ze mochten ook nog eens stakeholder zijn. Terwijl de marktkooplui dat niet mochten zijn. Jammer voor die marktkooplui, op schaamteloze wijze werden hun belangen genegeerd en hun mening verdraaid. Onlangs op de politiemarkt werd er nog een laatste wanhoopskreet verwoord. Tevergeefs. Het bestuur en alle raadsleden walsten er over heen.

Als gemeenteraadslid neem ik afstand van deze klucht. Veel succes er mee. Een Hyschgebouw had van Hengelo het centrum van Twente gemaakt. Maar misschien komt er elders in de oude Stork gebouwen wel een topmuseum dat Hengelo internationaal op de kaart zet. Dus wanhopen is niet nodig. Over 10 jaar lach je om dit mislukte experiment dat een vrijplaats wordt voor junks en dealers in plaats van een vlinders- en bijentuin voor kinderen.

Bataafse Kamp Vijver
Hengelo – 24 maart 2021. Het verplaatsen van vijvers in volle gang. De zin en onzin van de Marktplein plannen. Waar zijn we mee bezig? Bij het ene plantsoen halen we een vijver weg, bij het andere gaan we er één plaatsen. Zo krijgen we die € 4 miljoen wel op.  

Ik ga (waarschijnlijk als enige raadslid) tegen dit plan stemmen, dat doe ik omdat als volksvertegenwoordiger alle Hengelose burgers vertegenwoordig. Ik draag mijn tegenstem op aan alle mensen die betere ideeën hadden voor Hengelo, aan alle mensen die niet gehoord zijn en aan alle stappers, marktbezoekers, museumbezoekers, kunstenaars, creatievelingen, marktkooplui en ondernemers.

Hengelo moet een doeplein krijgen, geen tweede stadsplantsoen met een vijver van 500 m². Geen halfslachtig plan dat op papier mooi is ingetekend, maar waar voor de exploitatievergunningen ontbreken. Een fraaie urban roofopbar en volle terrassen met overkapping? Zooi mooi zijn maar uiterst onwaarschijnlijk. Mijn bakje noedels eet ik thuis wel op in plaats van op dat mini-dakje van die wederopbouwkiosk.

Tegen mijn collega’s zeg ik, zorg er dan in ieder geval voor dat er op de markt ruime horecatijden mogen. Eis een grand café en een kunstzaal. Sta toe dat er ook evenementen mogen. Die vijver, laat die vijver in godsnaam weg!!!!!!! Laat er een beek stromen. Helaas, de droomfase is voorbij. Snap ik. Maar, toch. Dit verhaal heeft geen einde.

“De Hengelose burger heeft dit zelf gewild.”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Hoe de Hengelose politiek zichzelf voor de gek hield

Leave a Reply

Your email address will not be published.