Omgevingsvisie Hengelo, Stad in het Bos

Er komt een nieuwe manier van plannen ontwikkelen, waardoor burger en ondernemers in de toekomst sneller en eenvoudiger bouwprojecten kunnen starten. Met de zogeheten ‘omgevingswet’ wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Er is al paar keer geprobeerd om het uit te leggen aan raadsleden, maar niemand snapt er wat van. Wat erger is, niemand wil dat toegeven.

Zo werd er een nogal onhandige niet echt grappige cartoon van een kledingkast gepresenteerd tijdens een werksessie waarvan je denkt, “nou, dat is duidelijk, hoor.” En dan al die processen, “waar hebben ze het in godsnaam over?” Terwijl de bedoeling zo goed lijkt, van 26 wetten naar één wet. Maar het duizelt flink, zo ook bij mij. Kan dat nou echt niet simpeler? K.I.S.S., mijn mantra, staat mij altijd bij. “Keep it Simple, Stupid!”

Omdat ik het zelf ook wou begrijpen kan ik u van dienst zijn en daarom deel ik mijn samenvatting graag met u. De bedoeling van ambtenaren is namelijk om het ondanks die ene wet  (o, conspiracy theorie) vooral heel ingewikkeld te maken. Ook naar elkaar toe, ambtenaren onder elkaar. Logisch toch, want anders zouden ze ook niet meer nodig zijn. Dan ga je van 26 ambtenaren naar één ambtenaar. Het moet vooral simpel lijken zonder het te zijn.

Mij gaat het erom dat de democratie er vat om kan hebben in één simpel overzicht. Wat hier volgt is mijn gesimplificeerde samenvatting, mijn ‘hack’. Meer dan het proces in hoofdlijnen hoef ik voorlopig echt niet te weten!

  1. Er komt één ‘omgevingsvisie,’ dat is gewoon het langere termijn verhaal. Probeer er niets achter te zoeken. Het is een sturing/aanbeveling/overzicht voor het grote geheel. Komen we vanzelf op uit.
  2. Dan zijn er lokale omgevingsplannen, bijvoorbeeld voor delen van de stad (of gemeente). Dat omschrijft wat er in dat gebied kan gebeuren en dit komt in de plaats van bestemmingsplannen.
  3. De makers van de omgevingsplannen en de raad peilen wat de burger wil.
  4. Een gemeenteraad stelt een omgevingsplan vast door deze aan te nemen of te wijzigen.
  5. Een ontwikkelaar/het publiek/iedereen kan via één nieuw te realiseren website kijken of de nieuwe plannen passen binnen het vastgestelde omgevingsplan.
  6. Past dit niet dan moet er een wijziging aangevraagd worden door initiatiefnemers.

Dat is het. (tekst gaat verder on der de afbeelding)

Mijn voorstel voor het omgevingsvisie Hengelo is net zo simpel als mijn uitleg van de omgevingswet.

Wat moeten wij als raad en stakeholders doen? Gewoon een visie ontwikkelen dat Hengelo op groen zet. Maak van Hengelo een stad in het bos. Geen bos op het plein maar een stad midden in het bos. M.a.w.: ‘Hengelo heeft stedelijk erfgoed en ligt in een park, ons groene hart, met veel bomen, beken en groen. Bebouwing kan alleen op plaatsen waar dit al is, vernieuwing kan alleen wanneer de erfgoed status dit toestaat. In principe heeft de hele stad incl. buitengebied de bestemming bos, park en land.’

Dat betekent dus dat als een private partij wil bouwen dan kan dat alleen op plekken die daarvoor al in gebruik zijn. Wil je industrie dan moet je daar zijn waar dat al is.

Wij als volksvertegenwoordigers moeten deze groene richting gaan vastleggen en de uitzonderingen bij wijze van uitzondering gaan toewijzen. Anders hebben we geen 37 raadsleden meer nodig, maar slechts één. Het is de enige manier om de omgevingsplan democratisch te laten houden en de stad leefbaar. Mooi die kleinere overheid.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Omgevingsvisie Hengelo, Stad in het Bos

Leave a Reply

Your email address will not be published.