Communityprocessing: einde oefening of een double loop?

Het community proces om met de markt in Hengelo tot een killer oplossing te komen is vooralsnog mislukt. Als niet alle bijdrages op een evenwichtige manier worden verwerkt of als aan de kaders niet goed wordt voldaan, dan staat de geloofwaardigheid van het experiment op de tocht.

Er moeten nieuwe makersessies komen met andere ontwerpers, want er is hier iets gruwelijks misgegaan. Om mij heen hoor ik weinig enthousiasme. “Is dat het nou?,” de ingehouden mening van een schuchtere Hengelose. “Alleen maar wat boompjes.”

Wat ging er mis? Afgelopen zaterdag werd in de krant Tubantia de resultaten gepresenteerd van de ontwerpen van landschapsarchitect Wim Voogt. Alom verbazing. Wie de tekeningen bekijkt snapt dat er al een duidelijke richting is ingeslagen. Precies dat was juist niet de bedoeling. De vier ontwerpen zijn bijna identiek, terwijl er juist vier onderscheidende ideeën gepresenteerd hadden moeten worden. Joop Hofman van de Rode Wouw onderkende dit op 14 september in het politieke tv progamma Hengeloos Peil. Hij zei letterlijk “De architect gaat komen tot vier onderscheidende scenario’s.”

Klinkt goed, maar helaas is dat niet gelukt. Er is alleen wat variatie in waar de boompjes en de kraampjes komen te staan. Daarmee zijn meteen andere opties al bij voorbaat uitgesloten. Opties die gedragen werden door een grote aantal andere stakeholders.
In het tv debat van 14 september was ik zelf ook te gast. Er werden diverse plannen gepresenteerd waarbij bebouwing centraal stond. Maar de procesbegeleider had kennelijk al een richting ingeslagen toen hij zijn twijfels uitte of het wel een activiteitenplein moest zijn want er zou behoefte zijn aan een ‘rustplein.’ Ondanks de nadrukkelijk wens voor al dan niet beperkte bebouwing die door anderen wordt gekoesterd en de vele mogelijkheden die dit biedt.

In het verslag over de maaksessies staat: “bebouwing kan het ontwerp van het plein verbeteren, het [het plein] is nu niet in evenwicht.” Maar het kwam niet voor in éėn van de vier ontwerpen. Het groene ‘rustplein’ blijkt inmiddels al een overheersende tunnelvisie.

Maar wacht eens even, een ‘rustplein?’ Dat is toch merkwaardig. Het marktplein wordt een ‘doeplein’ zo heeft de raad bepaald bij het vaststellen van de kaders. Dat staat haaks op ‘rustplein,’ daarom kunnen drie van de vier ontwerpen direct de prullenmand in.

Dit krijg je dus als je het tekenen over laat aan een tuinarchitect, dan krijg je vier van dit soort variaties op hetzelfde thema. Daar hebben we dus niets aan. Had je bijvoorbeeld ook een industrieel ontwerper, een striptekenaar, een grafisch ontwerper, een decorontwerper of een architect ingehuurd, voor aparte maaksessies, dan had je wel onderscheidende ideeën gekregen. We weten nu eigenlijk maar éėn ding, wat groen moet er in. Daar is iedereen het wel over eens.

Het valt mij natuurlijk persoonlijk ook tegen, want ik vond ik het plan voor Mercado Hengelo van de Marktmakers een goed idee. Eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat ik daar zelf ook aan mee heb mogen denken. Tenminste ėén plan met bebouwing lijkt me niet meer dan logisch. Als culturele magneet en de toegevoegde waarde die het geeft aan alle centrum-ondernemers. De echte marktkooplui en hun klanten komen er nu wel heel karig af. En een plantsoen hadden we al.

De oplossing zit in de ontwerp methode ‘double loop,’ de enige manier om het proces te redden. Met de feedback terug naar de tekentafel en vier nieuwe ontwerpen laten tekenen door meerdere ontwerpers. Als Hengeloërs moeten we wel iets uit te kiezen hebben.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Communityprocessing: einde oefening of een double loop?

3 thoughts on “Communityprocessing: einde oefening of een double loop?

 1. mj Kosterink says:

  Beste H, onderstaand idee heb ik in gediend bij de gemeente tot op heden alleen een ontvangst bevestiging.
  Ik ben het met uw reactie helemaal eens hoop dat mijn idee nog een kans heeft en hengelo niet oude bedrijfshallen heeft gesloopt deze oude spanten zijn mooi industrieel erfgoed
  Beste gemeente hengelo Graag wil ik mijn idee met u delen voor het gemeente plein vroeger heb in hengelo gewerkt voor eenhoveniers bedrijf, en hiervoor kerstbomen verkocht op het zelfde plein. En had dus veel contact met mensen uit hengelo die zegde dan wat is het koud voor kerst he. Als tuintechnicus zou ik graag het plan voor u willen uitwerken om een metalen hal/serre te combineren met een tropische binnen tuin met allure ‘hengelo is een metaal stad immers’ Deze hal serre moet gecombineerd kunnen worden met de markt/plein in het midden overdekte binnen tuin aan de zijkanten de markt moet gehouden worden niet door de week maar op zondag en evt ook zaterdag. Zelf woon ik nu in spanje waar veel zondagmarkten zijn en tevens de winkels open zijn die dan s’maandags dicht zijn en geloof de stad is bom vol klanten tijdens de markt. Als oud horeca ondernemer
  in borne is in mijn beleving je kunt nog zoveel willen je moet een gat in de markt vinden, door de markt op zondag te overkappen in combi met een
  tropisch binnen tuin zult u uniek zijn in twente en nederland
  Ik hoop dat u mijn idee waardeert met een
  gesprek hou het wel binnen kamers anders is enschede u voor Foto voorbeeld Burgerzoo pasarmalam Groet Jan Kosterink

 2. jan huiskes says:

  hallo Herbert
  mee eens met jou ,ons ontwerp heeft alle ingredienten die nodig zijn voor een betere invulling.
  aan ons ontwerp is meegewerkt door een projectontwikkelaar ,een bouw architect een reclameman en horeca ondernemers.
  gegarandeerde reuring,alles betaalbaar een fietsenstalling en ook veel groen
  stuur mij jou e-mail adres en ik stuur je onze conclusies

 3. Geachte mijnheer Capelle
  met een glimlach zie ik steeds de discussie over het plein in Hengelo voorbij komen. Destijds heb al eens een visie geschreven over het plein.
  Al bijna 40 jaar ben ik in de weer met tuinen en landschap in mijn bureau Bijkerk c.s tuin- en landschapsarchitecten te Enschede. Vroeger wel e.e.a. voor Hengelo gedaan. Als het in Twente groots en meeslepend moet en het geld mag kosten vragen we natuurlijk iemand uit het westen. Als u wilt wandel ik graag eens met u over het plein. Ook ken ik in Hengelo een prima stedenbouwkundige die vast mee wil wandelen.
  André Bijkerk, http://www.bijkerkcs.eu 0534359956

Leave a Reply

Your email address will not be published.