Aan de collega raadsleden

Beste collega’s

U weet inmiddels dat het co-creatieproces nogal in het nieuws is omdat een groot aantal mensen twijfels hebben over de invulling van het proces en het magere resultaat van vier identieke ontwerpen. Het blijkt uit diverse bronnen, zowel vanuit het publiek, de deskundigen als in de wandelgangen.

We hebben een opgave: de burger is aan zet en die moet aan zet blijven. Tegelijkertijd stel ik vast dat het co-creatieproces mogelijk oneerlijk is gevoerd. Het proces kan dit niet hebben, het moet van alle twijfel ontdaan zijn.

Om de geloofwaardigheid van het proces te herstellen poogt de motie om met vier ontwerpers even een stap terug te doen en opnieuw ontwerpen te laten maken op basis van de feedback. Dit is de ‘double loop.’  Het is een beproefde methode bij ontwerpen.

Het wordt door anderen uitgelegd als een interventie, maar dat is het niet. Het is het resultaat van evaluatie. Het terugsturen naar de tekentafel zorgt voor een gelijk speelveld en verhoogt de kwaliteit en geloofwaardigheid.

Het is onze afspraak om door te gaan met co-creëren, die stelling wil mijn motie beslist niet loslaten. Daar waar het nodig is dienen wij als raadsleden de verantwoordelijkheid te nemen en toe te zien dat het proces ordelijk verloopt, dat aan de kaders wordt voldaan en dat het co-creatie zorgvuldig gebeurd.

Wij als raad vertegenwoordigen alle 80.000 inwoners en geen specifieke stromingen of plannen. Met de recente feedback uit het publiek zijn we mijn inziens verplicht om met een ‘double loop’ een gelijk speelveld te garanderen, zodat achteraf niemand kan zeggen dat het niet deugde.

Met vriendelijke groet,

Herbert Capelle.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Aan de collega raadsleden

Leave a Reply

Your email address will not be published.