Hengelo staat up het punt van een culturele marktrevolutie

Laten we het positief bekijken. De oplossing ligt zo voor de hand. Stap 1 noem ik het.

Er zijn in Hengelo twee hoofdpijndossiers die bij elkaar kunnen komen en die in één klap beide opgelost kunnen worden. De cultuurnota en het marktplein. Breng het bij elkaar en voilà, Hengelo is weer Hengelo, een stad in Centraal-Twente die er toe doet als ondernemersstad en als vestigingsstad.

Het co-creatieproces marktplein had een valse start en monde in eerste instantie uit tot vier variaties die vanuit één visie ontworpen waren. Er kwam een tegendiscussie opgang, die van mensen die een gebouw wensten a la Hyschgebouw en Hengelo op de kaart willen zetten. Nog steeds zijn er een aantal zaken te overwinnen, maar daar zal ik de discussie niet nu mee verwarren. We moeten verder.

Er ligt een ontwerp op tafel en daarvan moet ik zeggen: hm, valt beslist niet tegen. Hogelijk kunnen we tot een synthese komen. Ondanks dat de ambitie om Hengelo op de kaart te zetten ontbreekt komen we toch op een mooi plan. Uitvoerbaar? Dat is wat anders. We moeten het zien, maar potentie is er. Stap 1, daar gaat het nu om.

Win Voogt, de ontwerper komt met een hele mooi suggestie en die had hij ook al eerder genoemd. Maak van het Telgenflat (mooie toepasselijke naam voor dit gebouw, maar dat is een ander verhaal) een kunstcentrum. De benedenverdieping van het Telgenflat is de perfecte locatie voor ‘Kunstzaal Hengelo.’

Lang voordat er zoiets was als Heartgallery en Akkuh had Hengelo de gemeentelijke Kunstzaal, dat vanuit het toenmalige Concertgebouw met een expositieruimte behoorlijk aan de weg timmerde. Heroprichten dus, in lijn met een traditie,

Kunstzaal Hengelo past in de traditie van ondernemend Hengelo, toen Stork en zonen inzagen dat theater, muziek en literatuur als vanzelfsprekend bij een betere metaalstad hoorden en hiervoor een cultureel klimaat schiepen. Een betere ambiance voor zowel laag- als hoogopgeleide werknemers was het gevolg. In de loop van de tijd is de beeldende kunst ook een Hengelose traditie geworden. De vele schilders en beeldhouwers die Hengelo voorbracht zijn een logisch gevolg van deze creatieve impuls.

Ten onrechte denken sommige dat de kunst discussie in Hengelo over het subsidiëren van lokale kunstenaars gaat die zelf hun broek niet kunnen ophouden. Een hardnekkig misverstand. Vergeet de term professionele beeldende kunst, broedplaatsen, atelierruimtes e.d. Het gaat hier om een kunstpresentatie ruimte in het centrum van Hengelo, niet bedoeld als reddingsboei voor lokale kunstenaars, maar een volwaardig kunstcentrum waar je bezoekers mee naar de binnenstad gaat trekken en Hengelo als vestigingsplaats aantrekkelijker maakt. Kunstzaal Hengelo krijgt museumstatus doordat het formeel wordt ondergebracht bij Museum Hengelo. Andere organisaties als Oyfo, Schouwburg, Metropool, Heartpool, 074PK kunnen plannen en curatoren leveren onder coördinatie van de nieuwe cultuurmakelaar.

Kunstzaal Hengelo kan op de markt gerealiseerd worden omdat er voor de inrichting een budget van ruim € 4 miljoen beschikbaar is. Een klein deel daarvan kan gebruikt om het gebouw voor 5 jaar te huren, daarna zien we verder. Einde discussie lijkt me.

Stap 1 dus om het marktplein te transformeren tot aanjager. De enige manier en een ‘must’ om de nieuwe markt tot een succes te maken. Ik hoop dat wethouder Van Wakeren het college intern kan overtuigen dat de Kunstzaal een sleutelrol heeft in Hengelo als banenscheppende ondernemersstad en dat het op deze manier moet omdat het in lijn is met een traditie.

Maar ik ben bang dat het niet lukt, omdat er te veel wordt neergekeken op kunst. Een aantal invloedrijke ‘klerken’ hebben daar nou eenmaal niets mee. Dat is jammer. Hoe trekken we ze over de streep zodat ze deze kans zien?

Als het college dat niet kan of wil dat is het de taak voor de oppositie en de raad om de wethouder daar bij te helpen om van Hengelo de beste stad van Twente te maken om te wonen, te werken, te ondernemen en te bezoeken.

Stap 1 heet dus Kunstzaal Hengelo: maak van twee problemen één oplossing.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Hengelo staat up het punt van een culturele marktrevolutie

Leave a Reply

Your email address will not be published.