Zeven ideeën voor het marktplein

Soms wordt gedacht ik per sé het idee voor Mercado Hengelo er via een omweg door wil drukken en daarvoor zelfs mijn raadslidmaatschap inzet. Niet is minder waar. Ik heb me juist afzijdig gehouden van het hele proces van de Rode Wouw. Ik heb alleen een sessie met jongeren passief bijgewoond en verder geen ideeën aangedragen. Had ik dat wel moeten doen? Leek me niet gepast. Toch jammer eigenlijk. Want geen van deze ideeën zal het halen. Desondanks is mijn pleidooi voor een ‘double loop’ om het proces te redden terecht. Jammer dat zo veel goede ideeën sterven in schoonheid.

Mercado Hengelo is niet mijn idee, het is ‘an sich’ het resultaat van co-creatie. Het is een optelsom van andere ideeën en bedacht door meerdere mensen, die contact met mij hadden gezocht. Ik vond het een tof idee. These (Hijschgebouw), antithese (Bos) en dan synthese (Mercado). Als vervolgstap is Mercado een logische ontwikkeling.
In de loop der tijd heb ik al een hele hoop ideeën gehad. Ik zet ze even voor u op een rijtje. Tenslotte ben ik een ideeën man. Het gaat mij er om dat u begrijpt dat ik ook een van de 80.000 marktmakers ben.

Het grootse reuzenrad van Europa
Bijna tenminste. Het grootste reuzenrad in Europa is de London Eye, het marktplein is net iets te klein, tenzij we het V&D pand aan de kant schuiven en ook een stuk de grond in gaan. Het rad van Hengelo wordt een publiekstrekker van jewelste, zeker de grootse op het vasteland. Bovendien in een uitzonderlijke stijl, niet wit, ook niet in neon kermiskleuren. De stijl is steam punk, een stroming die refereert aan de industriële revolutie van rond 1900, aan het werk van de schrijver H.G. Wells en voor ons aan de metaalstad van Stork. Het Hengelo Steam Wheel toornt 100 meter hoog uit boven de stad, hoger dan de stadhuistoren en de Lambertus. Bij de ondergrondse parkeergarage onder de markt stap je op. Vandaaruit kun je ook ondergronds naar Museum Hengelo, het museum van de metaalstad voor relevante exposities.

Heliumballon aan een kabel
Goedkope variant van het reuzenrad, ook een beetje in steam punk stijl. Met een groep van een stuk of tien ga je 100 meter de lucht in, vier groepen per uur. Ik heb het niet zelf bedacht. Ik woonde in Londen toen er een tijdje zo’n ding stond en ben ik er in geweest. Wat een gaaf ding. Wel je time slot van te voren boeken, maar daar zijn we in 2020 al aan gewend geraakt.

Twentse ros, king size
King size en dan ook echt king size, super groot dus. Het is geen volledig paard maar een witte paardenkop op poten. De markt blijft verder de markt. Vanaf een afstand lijkt het alsof er een gigantisch paard midden in de stad staat op min of meer dezelfde hoogte als stadhuistoren en Lambertus, het Twentse Ros in het hart van Twente. Als je de stad nadert vanaf de rand, dan denk je, … wtf.

Guggenheim Hengelo
Need to say more? Het Guggenheim Bilbao is een in het oog springend gebouw. Net als Centre Georges Pompidou in Parijs. Daar zet je Hengelo echt mee op de kaart en verhoog je economische waarde van deze stad  exponentieel. Het kan, een top kunstmuseum in Hengelo, als een franchise van het Guggenheim en we zijn in één klap wereldberoemd. De vormgeving uiteraard spectaculair, rechtdoend aan aan ons DNA, daarom een gigantisch grote Hotlo als gebouw.

Replica oude stadhuis
Het oude dorpsstadhuis als Grand Café met beren in de achtertuin en een terras aan de voorkant. Aan de overkant bij het Telgenflat is een podium, met theater. Het zogeheten theater van de stad. Op het midden van het plein een inklapbare voetbal/handbal/basketbal/volleybal/tennis kooi. De Brinktoorn wordt een klimtoorn. Een kabbelende beek van een meter breed en 20 centimeter diep stroomt over de Brinkstraat richting het Stadhuis. De markt verhuist naar het Burgemeester Jansenplein.

Marktplein als beeldenplein
Een beetje geïnspireerd op Piazza della Signoria in Florence. Niet met Michelangelo-achtig klassiek werk maar met bij Hengelo passende beelden, waaronder de Metaalarbeider. Moet aansluiten bij de wederopbouwarchitectuur.

Plaça Reial, Barcelona
Nee niet de Ramblas, die werd genoemd in ‘Hengelo, we zitten op goud!’ Wel een plein met terrassen en palmbomen. In het midden een 10 bij 10 m tiny rainforest. Langs de winkels eventueel de galerijen van Jan Huiskes, om de ‘Zuid-Europese look and feel’ over te laten lopen in de wederopbouwgevels.

The crazy mind of a day dreamer. Jammer maar helaas, ik heb me afzijdig gehouden, want dat hoort bij mijn functie. Geen van deze ideeën hoeft nu op de agenda, maar geef de Hengeloër wel wat om te kiezen!

Gelukkig blijft alles eeuwig op het internet staan, zodat onze nazaten die dit lezen begrijpen dat wij Hengeloërs anno 2020 wilde ideeën geen kans gaven, omdat het volgens sommigen koste wat kost zo nodig een plantsoen moest zijn. Have a nice life.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Zeven ideeën voor het marktplein

Leave a Reply

Your email address will not be published.